Till två limpor: UGN 175 grader
- 5dl vetemjöl
- 3dl grahamsmjöl
- 4dl rågsikt
- 2,5dl rågkross
- 1dl vetekli
- 0,5dll vetegroddar
- 1tsk salt
- 4tsk bikarbonat
- 0,5dl solroskärnor eller krossade hasselnötter
- 1dl russin
- 1 liter filmjölk
- 2dl mörk sirap
- smör och rågkross till formarna
Smöra och ha i rågkross, linfrön eller något annat frö i botten på två brödformar (1,5liter).
Blanda alla torra ingredienser noga. Rör därefter ned filmjölken och sirap. Degen blir ganska lös och klibbig. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme i 175 grader.
Man kan även ta de mjölsorter man har hemma. Jag hade inte alla mjölsorter en gång och gjorde då på vetemjöl, fint rågmjöl och havregryn.