Värmlandskorv med solskensmos

Värmlandskorv är en riktig favorit här hemma och som lagas ofta om barnen får bestämma. 😊

Mina tips till ett perfekt mos är att använda sig av mjölig potatis exempelvis king edward som är en av de vanligaste. Sen ska du se till att använda dig av någorlunda lika stora potatisar eller skiva dem i lika tunna skivor för bästa resultat. Ska du också ha i morot så bör du skiva denna ännu tunnare då moroten tar lång tid på sig att bli mjuk.

Till 4 pers:

  • 2 värmlandskorvar
  • ca 1 kg potatis (6-8 mediumstora)
  • 2 morötter
  • smör
  • mjölk
  • salt, peppar, persilja och ev ett lagerblad

Lägg värmlandskorvarna i en stor gryta som de får plats i och häll över vatten så att de täcks. Lägg i ett lagerblad men det går lika bra utan. Låt den sjuda upp utan att stormkoka då den lätt kan spricka. Låt den sjuda på medelvärme i ca 15-20 min.

Skala och koka både morötterna och potatisen, skär gärna moroten i slantar/skivor då den tar längre tid än potatisen att bli mjuk. När de blivit mjuka så häller du av vattnet och lägger i en rejäl klick smör och någon deciliter mjölk, hur mycket beror på vilken konsistens du vill ha. Antingen mosar du potatisen med en potatisstomp eller kör med elvispen. Ha i mer mjölk tills du får den konsistens du vill ha. Vispa dock inte för länge då det lätt kan bli tapetklister av moset och då inge gott. Smaka av med salt, peppar och ev persilja.

Serveras direkt med hackad persilja, kokta grönsaker och senap.

Smaklig måltid!

DSCN1486.JPGDSCN1484.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s