Frallor

Detta är det receptet som jag oftast utgår ifrån när jag bakar vitt bröd. Dessa frallor blir helt magiskt saftiga och fluffiga. Mycket pga att jag använder mig av mjölet “Manitoba cream”, det är ett bagerivetemjöl som går att få tag på i de flesta mataffärer och innehåller exta jäst för att få brödet sådär fluffigt och saftigt som det man köper på bagerier.

Så prova att baka på det! Du kommer verkligen inte att ångra dig! Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot manitoba cream så märker du en stor skillnad.

Ugn: 200 grader

Detta ger dig ca 15 fluffiga frallor:

  • 50g jäst
  • 6 dl ljummet vatten (35grader)
  • 1 msk vit sirap eller honung
  • 2 tsk salt
  • 7 dl manitoba cream
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • sesamfrö, vallmofrö eller vad man har hemma

Smula jästen i degblandaren eller i en bunke. Rör ut den med vattnet och tillsätt sirap/honung, olja, manitoba cream och nästan allt vetemjöl. Saltet har du i sist då den har en viss inverkan på jästen och gör att det inte jäster lika bra. När den börjat blivit en deg så ha i saltet.

Knåda i maskinen i ca 5 minuter eller för hand i ca 10 minuter. Låt jäsa 45 minuter och sätt på ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 15-20 bitar, beroende på hur stora frallor du vill ha. Rulla dem till bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa igen i 45 minuter.

Pensla dem med vatten och strö på frön. Jag tog vita och svarta sesamfrön.

Grädda i ugnen i ca 10 minuter till de börjat få en gyllene färg och känns lätta när man lyfter dem.

Låt svalna  på bakduken. Går absolut att frysa och håller sig då minst tre månader, efter det börjar de oftast torka.

DSCN1306.JPGDSCN1314.JPGDSCN1329.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s