Bästa barnmaten

Bästa barnmaten gör du själv!

Här är ett toppen recept på pasta i grönsaksås, man kan också tillsätta köttfärs för att göra köttfärssås men jag gjorde den vegetarisk. 🙂

Detta räckte till 8 burkar till min 10 månaders bebis:

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 pkt passerade tomater
  • oregano, persilja
  • 1 dl olja
  • 50g smör
  • 3-4 dl kokt pasta – Jag tog pastastjärnor som är så små att min 10 mån-bebis kan svälja dem hela. Finns även risoni som är pasta i risformat om man hellre vill ha det. Det går också bra med vanliga makaroner eller spaghetti, men tänk då på att mixa dem med såsen så att det blir lagom stora bitar åt din bebis ålder och vad den kan svälja/tugga.

Skala och skär grönsakerna i små bitar. Lägg dem i en stor gryta och fyll med vatten. Koka dem i ca 30 minuter eller tills de blivit riktigt mjuka. (Vill du ha köttfärs så låt ca 1 dl köttfärs koka med grönsakerna)

Häll av det mesta av vattnet men så att det är kvar precis så att det nästan täcker grönsakerna. Tillsätt olja, passerade tomater och smör och mixa den till en slät sås. Smaksätt med oregano och persilja, tag gärna mycket persilja då den innehåller mycket nyttigt järn!

Ha i pastan och blanda ordentligt. använder du dig av en större pasta så mixa den tillsammans med såsen, dock ej för länge då det lätt blir gröt och inte gott.

Häll dessa i tomma, diskade barnmatsburkar, små matlådor eller påsar som man lätt kan frysa. Var dock försiktig med att frysa glas då det lätt spricker. Enklast är att införskaffa lagom stora matlådor som rymmer en portion till din bebis. Tag upp och låt tina i kylskåp dagen innan. De håller tre till sex månader i frys och tre dagar i kyl. Äts det inte upp inom tre dagar i kylen så kan du lätt frysa ned dom.

DSCN1349.JPGDSCN1351.JPGDSCN1353.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s