Thekakor

Saftiga och lättbakade thekakor som passar bra att äta till vardags och till en lite lyxigare räksmörgås.

Till 8 stora eller 16 mindre bitar:

  • 100 gram rumstempererat smör
  • 1 pkt jäst á 50g
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 10 – 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke eller i bakmaskinen.

Värm mjölken i en kastrull till 35 grader och häll den över jästen. Rör så att det inte finns några klumpar kvar. Tillsätt smör, honung, vetemjöl och sist salt. Kör i bakmaskinen i ca 5 minuter eller knåda för hand i  ca 10 minuter. Degen blir riktigt smidig och ska lossna från degbunkens kanter.

Täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbord och arbeta den något.

Går att göra på tre sätt:

  1. Kavla ut degen och stansa ut runda kakor med en form, skål eller glas.
  2. För att göra stora thekakor så dela degen i åtta och gör runda bollar som sedan kavlas ut till runda kakor.
  3. För att göra thebitar/smörgåsbitar så gör hela degen till en rund boll och kavla ut. Skär sedan i önskat stora rutor.

Lägg på plåt och låt jäsa övertäckta med bakduk i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225 grader och nagga thekakorna med potatissticka eller gaffel. (det är för att de ska hålla sig platta.

Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 6-10 minuter. Så fort de blivit gyllene så är de färdiga!

Pensla dem med vatten så fort de kommit ut ur ugnen för att undvika hård skorpa på dem.

Låt svalna på galler och sedan under bakduk. Lägg i påse så fort de svalnat. Går utmärkt att frysa.

DSCN1160.JPGThekakor

DSCN1157.JPGSmörgåsbitar

DSCN1168.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s