Potatisgratäng (klassisk)

Ugn: 200 grader

Jag brukar räkna ca 2- 3 potatisar per person men när det gäller gratäng då är det bäst att hålla sig till minst tre 😉

Till en stor form (ca 4-5 pers)

  • 10 normalstora potatisar
  • 5-6 dl vispgrädde
  • 3 vitlöksklyftor eller 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk persilja (torkad eller fryst)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Skala potatisen och skiva den. Lägg den i en ugnssäker form och pressa på vitlök, strö på persilja, salta och peppra. Vänd runt potatisen så att den blandas med kryddorna. Häll på grädden så att det precis täcker potatisen. Gratinera den i ca 40-45 minuter, stick i den med potatissticka och den ska inte vara hård.

Ställ ut den och låt den stå i ca 10 minuter innan den serveras. Då är den inte lika rinnig utan fast och krämig.

Servera med en bit kött eller som den är med en krispig sallad.

DSC_5200.JPGDSC_5204.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s