Smörgåstårta (äggfri!)

Jag är överkänslig mot ägg men min man ville ha smörgåstårta när han fyllde år så han tyckte att vi skulle göra en äggfri så vi båda kunde äta en lyxig smörgåstårta. De man beställer på affärer och cafeer är också ofta med ägg och majonäsfyllningar.

Denna är helt utan ägg och innehåller ett lager med leverpastej och gurkröra och ett lager med räkröra.

Receptet blir en tårta med två lager och ett paket med jubileumskaka (går också med hönökaka, polarkaka eller vanligt vitt rost-/landgångsbröd). Räcker till tre hungriga personer.

Det som behövs till allt inkl topping och röror:

  • 1 pkt jubileumskaka (3 brödhalvor)
  • 0,5 pkt skivbar leverpastej
  • 2 dl lätt creme fraiche + ca 0,5 dl till runt tårtan
  • 1 pkt philadelphia (200g) + 0,5 pkt till runt tårtan
  • Kokt eller rökt skinka (jag tog pärsons tunna skivor)
  • 1 burk räkor i lake (går även med frysta)
  • några skivor kallrökt eller gravad lax
  • några skivor ost som du rullar till ostrullar
  • stenbitsrom
  • Fryst eller färsk hackad dill
  • tomat, gurka, citron

Till gurkröran:

  • 1 dl smörgåsgurka
  • 0,5 dl vegansk majonäs (recept finns på bloggen)
  • 0,5-1 dl lätt creme fraiche

Hacka smörgåsgurkan och blanda med cremefraiche och majonäs. Ställ åt sidan.

Till räkröran:

  • 0,5 burk räkor i lake
  • en liten bit purjolök eller gräslök
  • 0,5 pkt philadelphia (100g)
  • 1 dl creme fraiche
  • dill
  • salt, peppar

Hacka räkorna och blanda dem med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Rör ihop 100g philadelphia med creme fraiche så att den blir lätt att bré. Detta ska användas till toppen och lite på kanterna. Ställ åt sidan.

Nu till det roliga! Börja att montera ihop tårtan.

Lägg en brödhalva på en tallrik, bricka eller ugnsform som den får plats på. Jag tog en planka som man använder när man gör plankstek.

Ha på gurkröran och skiva leverpastejen och ha den på gurkröran så det täcker hela brödet.

Lägg  på nästa bröd och ha på räkröran. Lägg på ytterligare nästa bröd och bred på ett tunt lager med philadelphiasmeten. Försök även att få lite på sidorna.

Lägg på skinka lite omlott så att det täcker hela tårtan.

Dekorera med ostrullar, skinkrullar, lax som du viker och sedan rullar så de ser ut som rosor, gurka, tomat, citron, räkor och rom. Jag klickade även ut lite majonäs på toppen. Du kan alltid byta ut och ta det du har hemma i frukt och grönsaksväg. Man kan ha oliver, vindruvor, kiwi, äpple, apelsin, sallad, dill, persilja osv. Även byta ut lax mot pastrami, parma skinka, rostbiff osv.

Hoppas att det ska smaka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s