Lussekatter med mandelmassa

Ett riktigt enkelt och snabbt sätt att göra lussekatter med eller utan fyllning. Jag fyllde mina med mandelmassa för att det blir så gott. Man kan ta riven vit choklad om man hellre vill ha det.

Till ca 24-30 bullar:

  • 3dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1,5dl strösocker
  • 0,5tsk salt
  • 150g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 2 pkt saffran
  • 10-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • riven mandelmassa eller vit choklad
  • ev russin

Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Tillsätt mjölken och rör ut jästen så den löser upp sig. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, saffran och det mesta av mjölet. Knåda/kör i maskinen en stund. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig. Knåda den några minuter. Täck sedan över degen med bakduk och låt jäsa i ca 45min.

Lägg ut på bakbord och kavla till en lång rektangel, dela degen på två om den blir för stor. Ha på fyllning på övre halvan av rektangeln och rulla den mot dig.

dsc_2103  dsc_2104

Vänd degen så rullen blir nedåt och upp och ned. Ha på fyllning på andra sidan och rulla ihop den mot dig, så att rullningarna blir åt motsatt håll som den andra.

dsc_2106  dsc_2109

Skär i lika tjocka skivor och lägg på en plåt.

dsc_2110

Jäs igen i ca 30 minuter. Pensla med ägg och ha i russin i mitten på snurrorna. In i ugnen tills de fått en gyllene färg, ca 5 – 8 minuter på 225 grader.

DSC_2123.JPG

DSC_2125.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s