Mjölkchokladfudge

  • 3dl socker
  • 1dl ljus sirap
  • 3dl vispgrädde
  • 50g smör
  • 150g mjölkchoklad (helst marabou)
  • 1msk honung

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform som är ca 15x20cm (då blir fudgen tjockare) eller 20x30cm (då blir fudgen lite tunnare)

Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och låt den småkoka under omrörning då och då.

Bryt chokladen och lägg den i en skål. Skär smöret i kuber och lägg den tillsammans med chokladen. Likaså med honungen, så du har allt i samma skål och kan ha i det samtidigt i knäcksmeten. För det går fort när smeten väl är varm, den bränns fort.

Låt smeten koka tills den når 124 grader eller klarar kulprovet. När du droppar några droppar av smeten i ett glas kallt vatten så ska knäcken gå att göra kulor av. Den ska inte vara lös för då får du en fudge som aldrig stelnar. Detta kan ta upp till en timme beroende på hur stor/liten gryta, effekt på spis osv. Men ca 30-60 minuter.

När väl smeten är 124 grader så dra av den från värmen och tillsätt choklad, smör och honung (som du fixade färdigt i skålen brevid). Blanda väl så det blir en smet. Bred ut den i formen och låt stelna. Så fort den stelnat så skär du i lagom stora bitar och lägger dem med lite mellanrum mellan varann och låter dem torka lite. Gärna under natten. Dagen efter lägger du dem i en lufttät burk och förvara dem i rumstemperatur.

Smälter i munnen!

DSC_0613.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s