Grunddeg till bullar

Ugn 225 grader

Till ca 24-30 bullar:

  • 3dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1,5dl strösocker
  • 0,5tsk salt
  • 150g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 10-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)

För vanliga bullar: 1msk mald kardemumma

För saffransbullar/lussekatter: 2pkt saffran, 2dl russin

Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Tillsätt mjölken och rör ut jästen så den löser upp sig. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, smaksättning och det mesta av mjölet. Knåda/kör i maskinen en stund. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig. Knåda den några minuter (tillsätt russinen sist om du ska ha russin i saffransbullarna). Täck sedan över degen med bakduk och låt jäsa i ca 45min.

Lägg ut på bakbord och gör dina bullar. Jäs igen i 45 minuter på plåten. Pensla med ägg och in i ugnen tills de fått en gyllene färg, ca 8 minuter.

Kolla på min sida på facebook Maddes_mat. Där finns en video med lussebullar! 😊

DSC_4206.JPG

DSC_0031.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s