Knäck

Knäck med eller utan nötter, i knäckform eller i långpanna. Man avgör själv. Jag gjorde i långpanna, toppade med grovhackad mandel och flingsalt. Skar i lagom bitar som jag sedan förpackade en och en i bakplåtspapper. Har även sett att det finns färdigaskurna godispapper att köpa, men jag håller mig till det enkla som man har hemma.

  • 3dl ljus sirap
  • 3dl vispgrädde
  • 3dl socker
  • nötter och flingsalt (kan uteslutas)

Koka upp allt utom nötter och salt i en kastrull. Låt det småkoka tills det klarar kulprovet, alltså vilken hårdhet du vill ha på din slutliga knäck. (droppa lite av knäcksmeten i ett glas kallt vatten) Håll koll bara så att det inte bränner, de sista graderna går fort!

  1.  122-125 grader – mjuk kola/knäck
  2. 140-145 grader – hårda med mjuk/seg mitt
  3. 160 grader – karamellfasta

När smeten är klar och har de graderna du önskar så häll dem i små knäckformar eller häll den i en långpanna/form med bakplåtspapper. Toppa med nötter och havssalt eller vad du vill! 😊 Låt den stelna och bli sval, skär sedan i så stora bitar du vill ha och förpacka dem i papper så de inte klibbar ihop med varann. Förvara i lufttät burk, håller i minst 6 månader. Går även att frysa då håller de länge!😀

DSCN0090-6.jpg

DSCN0053.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s